Tipy pre zdravie
Sušené ovocie a orechy patria medzi základné funkčné potraviny. Funkčné potraviny majú pozitívny vplyv na funkcie tela nad rámec ich nutričnej funkcie. Úlohou funkčných potravín je vytvoriť v tele podmienky na optimálne fungovanie všetkých orgánov a prispieť k posilneniu obranyschopnosti.
V tejto sekcie Vám budeme prinášať informácie kedy a ako konzumovať sušené ovocie, orechy a čokoládu, aby sa maximalizovali ich pozitívne efekty na zdravie.
- 19 Apríl, 2024
Železo je jedným z nenahraditeľných stopových prvkov. Aj napriek tomu, že ho máme v tele relatívne málo, je pre organizmus veľmi dôležitý. V podobe hemoglobínu v krvi totiž zaberá asi dve tretiny z celkového množstva železa v organizme, a umožňuje tak prenášať kyslík. Ten je životne dôležitým plynom, ktorý do tela prijímame s každým nádychom.
Orechy a sušené ovocie sú prírodný zdroj železa.
- 12 Apríl, 2024
Orechy nad zlato
O orechoch už dávno vieme, že patria medzi superpotraviny, pretože sú bohaté na esenciálne omega-3 mastné kyseliny, a to najmä kyselinu alfa-linolénovú, ale aj vlákninu, vitamín E, draslík, horčík a aminokyselinu arginín, z ktorej vzniká látka s priaznivým účinkom na cievy (oxid dusnatý – NO).
- 25 Marec, 2024
Jarná únava vzniká ako reakcia organizmu na teplotné a tlakové výkyvy, zmeny v trvaní slnečného svitu, ako aj zmeny v životospráve. Po zimných mesiacoch dochádza k zmene stravovacích návykov a k zvýšeniu fyzickej aktivity.
Najlepší liek je prevencia. Takže ak nechceme, aby nás jarná únava potrápila, môžeme vyskúšať niektoré všeobecné odporúčania.
- 08 Marec, 2024
Jedli ste už Mazafati datle? Nie. Tu je 5 dôvodov, prečo by ste ich mali pravidelne konzumovať.
- 15 Február, 2024
Potláčanie chute na sladké vôbec nie je dobrý nápad. Ak niečo potláčate neznamená to, že sa toho zbavíte. Zbavíte sa toho len dočasne, povrchne. Problém je v tom že to, čo vedome potláčate prechádza do podvedomia a odtiaľ má omnoho väčšiu silu. Potom stále vedome i podvedome myslíte na to, čo ste potlačili.
Nie je preto rozumné úplne prestať jesť sladkosti. Ako si teda vyberať sladkosť tak, aby vám čo najmenej ublížila po metabolickej stránke?