Prečo tak rýchlo rastú ceny kakaa na svetových trhoch?

Cena kakaa na burze

Kakao je veľmi cennou komoditou, pretože je kľúčovou zložkou čokolády a dalších cukrárenských výrobkov. Používa v rôznych priemyselných odvetviach vrátane potravinárskeho, cukrárenského a farmaceutického. Pridáva sa napríklad do kozmetických produktov alebo doplnkov stravy ako príchuť, a to pre svoju charakteristickú príjemnú vôňu.

Aktuálna cena kakaa na burze k 2.4.2024 je 9852,00 $ za tonu. Medziročne sa cena zvýšila o 6990,00 $ čo predstavuje 244 % rast.

Prečo tak rýchlo rastie cena kakaa na burze | Frutree

 

Cenu kakaa na burze ovplyvňuje okrem aktuálneho dopytu najmä počasie a nestabilita krajín, v ktorých sa táto komodita pestuje.

Kde sa pestuje kakao?

Kakao sa vyrába pražením kakaových bôbov, ktoré rastú na stále zelenom strome kakaovníka. Tento strom vzhľadovo pripomína našu jabloň, je ale mohutnejší a dosahuje výšku až 15 metrov.

Kakao sa pestuje v oblastiach s maximálnou zemepisnou výškou 600 metrov nad morom. Ideálna teplota na pestovanie kakaa je celoročne medzi 20 a 35 stupňami Celzia. Kakaovník vyžaduje vlhké a tienisté prostredie.

Okolo 70 percent svetovej produkcie pochádza len zo štyroch afrických štátov, konkrétne z Pobrežia Slonoviny, Ghany, Kamerunu a Nigérie.

Poveternostné podmienky spôsobili pokles dodávok kakaa zo západnej Afriky.

Dodávky kakaa zo západnej Afriky zostávajú veľkým problémom. Vlaňajšie výdatnejšie zrážky ako zvyčajne vyvolali obavy o úrodu. K tomu sa pridali problémy s chorobami rastlín. Silné dažde skomplikovali aj dodávky kakaa do prístavov.

Tento rok zase suchšie poveternostné podmienky a silné vetry vyvolávajú nové obavy z toho, aká bude ďalšia úroda. Sucho súvisiace s klimatickým fenoménom El Niňo vo veľkej časti juhovýchodnej Ázie, Indie, Austrálie a v častiach Afriky vyvolalo v uplynulých mesiacoch rast cien mnohých poľnohospodárskych komodít, ako sú kakao, cukor či káva.

Fenomén El Niňo je prirodzene sa vyskytujúci klimatický model, ktorý nastáva, keď teplota mora vo východnom Pacifiku stúpne o 0,5 stupňa Celzia nad dlhodobý priemer. Môže vydláždiť cestu k ďalším búrkam aj suchám.

Čokoládové dobroty Frutree

Medzi najviac predávané čokoládové dobroty Frutree patria tabuľkové čokolády, dražované orechy v čokoláde a krehkej škrupinke, ovocie a orechy v čokoláde.

V ponuke luxusných čokolád nájdete napríklad zlaté čokoládové vajce, Date Jewels, The Blue Collection a Fine Delicious.

Čokoládové dropsy určite potešia milovníkov čokoládového fondue a domácich cukrárov na výrobu vlastnej čokolády.

Pozrite si našu ponuku čokoládových výrobkov.

 

Čokoládové dobroty

 

O nás

Frutree s. r. o. je slovenský výrobca čokoládových dobrôt a baliareň sušeného ovocia a orechov so sídlom v Hlohovci.

Patrí medzi najväčšie a najmodernejšie baliarne v Európe s približne 250 zamestnancami.

Zákazníkmi sú hlavne veľké obchodné reťazce na Slovensku a v Európe.

Frutree s. r. o. je dlhoročným držiteľom certifikátov kvality IFS Food, IFS Broker, Eko Bio, UTZ, Kosher a Halal.