Funkčné potraviny
Funkčné potraviny sú výhradne potraviny s významným množstvom nutričných látok, ktoré prospievajú ľudskému zdraviu – obsahujú napr. vlákninu, bifidobaktérie, polynenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny, cholíny, rastlinné steroly a stanoly, peptidy a podobne.
Prirodzené funkčné potraviny zastupujú všetky druhy ovocia a zeleniny, ryby, orechy, semená a voda. Všetky funkčné potraviny majú jedného spoločného menovateľa – pozitívne ovplyvňujú jednu alebo viac telesných funkcií, pričom tento účinok možno od nich očakávať, ak sú súčasťou bežnej stravy. Úlohou funkčných potravín je vytvoriť v tele podmienky na optimálne fungovanie všetkých orgánov a prispieť k posilneniu obranyschopnosti.
V tejto sekcii Vám budeme prinášať informácie o funkčných potravinách a tipy ako ich využiť pre udržanie normálnych funkcií tela.
- 08 August, 2023
Výber výživových doplnkov v oblasti športovej výživy je dnes nesmierne široký – od energetických gélov, cez proteínové tyčinky, až po rehydratačné nápoje. Ľahko potom zabúdame, že často môžu byť vhodnou, niekedy dokonca vhodnejšou, voľbou niektoré bežné potraviny. Na rýchle doplnenie energie a zvýšenie športového výkonu môžu byť takým príkladom datle.